България гласува за 50-то Народно събрание. Това са шестите национални избори

...
България гласува за 50-то Народно събрание. Това са шестите национални избори
Коментари Харесай

Избираме 50-ия парламент на България

България гласоподава за 50-то Народно заседание . Това са шестите национални избори за последните три години. Вотът е " 2 в 1 " дружно с изборите за български представители в Европейския парламент.

Гласуването ще стартира в 07:00 часа и ще продължи до 20.00 часа, като изборният ден може да продължи не по-късно от 21:00 часа, в случай че пред някоя изборна секция има опашка от чакащи гласоподаватели.

И на тези избори гласоподавателите имат право на избор да упражнят правото си на избор или на машина, или на хартия . Отляво ще ви излязат партиите, а отдясно, по избор, може да се гласоподава преференциално за съответен претендент по ваш избор.
 БГНЕС
Машината ще ви разпечата бюлетините, като е значимо да изчакате звуковия сигнал, преди да ги извадите от машината. След това се дават за щемпел и се пускат в урните. 

Ако гласувате с хартиена бюлетина би трябвало също да знаете няколко основни неща. Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено - на гърба и начело на лицевата страната. На бюлетината са изписани със зелен цвят номерата на партиите, обединенията и преференциите. Задължително при гласоподаване с хартиени бюлетини, преди гласоподавателите да гласоподават в кръгчето с преференциите, в случай че желаят да поддържат избран претендент, би трябвало да се гласоподава в квадратчето с номера на партията или обединението, която е издигнала претендента. Ако се гласоподава единствено в кръгчетата - това прави гласът нереален. Избирателите би трябвало на първо време да гласоподават в квадратчето с номера на партията или обединението.

Българските жители зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 769 изборни секции в 60 страни. Машинно гласоподаване ще се организира в общо 245 секции.

В изборите за народен парламент ще се състезават 32 политически обединения – 20 партии, един самостоятелен претендент и 11 обединения . От 6100 регистрирани претенденти за народни представители в бъдещото 50-о Народно заседание, 1826 са дамите, а 4274 са мъже.

За Народното събрание се гласоподава в общо 31 многомандатни изборни региона (МИР), всеки от които излъчва авансово избран брой народни представители съразмерно на популацията. Многомандатните региони съответстват с административните области на страната, като изключение вършат София-град - разграничена на три региона, и Пловдив - разграничен на два.

На 13 юни би следвало да бъдат оповестени резултатите от изборите за народни представители. До 16 юни би трябвало да са ясни имената на всички 240 народни представители.

Предсрочните избори се провеждат от служебното държавно управление на Димитър Главчев, което бе назначено с декрет на президента Румен Радев по новите правила след измененията в Конституцията.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР